avslappnad-hand-background

Snart Jul

Publicerat 2011-12-15 av Malin

Så närmar det sej igen. Julen. och ett Nytt år.

Här sänker sej faktiskt lugnet. Det regnar ute och temperaturen ligger fortfarande över nollan. Inte mycket till vinter men jag får ändå en känsla av att det är läge att gå lite i ide. Kanske inte så att jag tänker ligga under täcket, men ändå. 

Tycker jag varit lite duktig. Inte när det gäller julstädningen, det blev nog ungefär som vanligt tror jag. Nä, jag tänker på bra saker att ge bort i julklapp. Det är ju ändå en tradition vi har här som är ganska rolig. Jag tillåter mej att vara lite rationell o gör upp i förväg vad jag "ungefär" tänker ge till var och en. Sen listar jag vilka butiker jag kan tänkas hitta dessa möjliga presenter. Därefter letar jag "skjorta" i den butik jag tänkt eller i en alternativ butik, istället för att irra runt o leta efter "NÅGOT som skulle kunna tänkas glädja mottagaren". Det innebär att de flesta julgåvor redan är inslagna och namnade.......möjligen är det rimmet som fattas.

Julen ja. När sonen i skolan skulle ha "Julprat" på schemat frågade jag honom sedan vad de pratat om. -"Handlade det om den kristna julen eller pratade ni om var traditionen med granen och tomten kommer ifrån?" Nu tog Ludvig det som ett läxförhör och blev lite sur av alla mina frågor. Men det var nog lite om gröt och ljus och paket och annat som barnen själva förknippade med jul, blandat med de vanliga traditionerna.

Jag själv är uppvuxen med den kristna julen som tradition. Men längs vägen har jag utvecklat en vidare tro på vad de "högre makterna" o livet innebär, vilket kanske inte riktigt får rum i en enda religiös livsåskådning. Det leder också till att jag måste vara mer aktiv i mina val av hur jag firar bl.a. jul. Tillsammans med min familj pratar vi en del om det här och vad som känns viktigt för var och en med julfirandet.

Så det blir gran, som vanligt. Det blir julkrubba i kombination med ett helt tomteland på en bänk i vardagsrummet, (ibland ligger det en liten tomte i krubban och Jesus-barnet klättrar i någon krukväxt, när barnen leker och skapar om i tomtelandet.) Det blir nog besök av en Tomte på jul som kommer med lite julklappar. Alltså som tidigare år, men med den skillnaden att jag känner mej mer närvarande i det hela tack vare de aktiva val vi gjort.

Ytterligare en tradition som ligger stadigt i schemat är Jullov!

Jag är glad att jag kan välja att ha Jullov tillsammans med barnen och vara hemma helt och hållet från strax före julafton och fram till skolan börjar. Det känns som en bra början, när den mörkaste natten passerat och det faktiskt går mot ljusare tider igen.

Så om ni nu vill ha någon liten sammanfattning på dagens inlägg så får det väl bli......

Gör julen till vad du behöver. Släpp traditioner som du för vidare bara för att "vi alltid gjort så", om det är av den sorten som tar mer energi o glädje än de ger. Du behöver inte ändra på så mycket, men gör ett aktivt val att fortsätta i år också eller göra något annat spännande.

Fyll jul och nyårshelgerna med glädje. Det är du som skapar din julkänsla och fyller din tillvaro med ljus. Ta in den glädje som andra delar med sej av åt dej och lägg till lite själv av det du vill ha.

Se de mörkaste dagarna vi har i vår del av världen som ett tecken på att "nu vänder det snart". Gläds åt det och gör vad du kan för att dela med dej av den glädjen.

Tack för det här året och Välkomna att slå följe med mej under det som kommer.    

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!