avslappnad-hand-background

Plus jakt

Publicerat 2010-10-10 av Malin

Det här är en liten lek som kan göra nästan vilken dyster dag eller situation som helst lite bättre.

 en jakt på + i tillvaron.

Du kan utmana dina vänner o kollegor o den som kan påtala flest positiva saker på under ett arbetspass eller en förmiddag får den äran att vara Plus-mästare tills nästa utmaning är gjord.

Du kan också göra den här utmaningen på egen hand. I början kan det vara lite klurigt att få tankarna att leta bra saker, men är man bara lite på sin vakt kan man få det att bli en ganska spontan vana.

 foto: Stig Kälvelid

Jag har själv försökt träna mej på det här, ibland med mer fokus, ibland går det av sej själv. Det blev väldigt tydligt förra våren när jag kände mej mer nere o hängig än jag brukar. Jag läste då om hur hjärnan liksom en del sökmotorer på nätet, söker efter saker som jag brukar söka efter. Så när jag är inne i en period med mycket negativt fokus, så söker hjärnan efter liknande signaler i omgivningen. Alltså om jag fastnat i en känsla av att allt är tråkigt, så spårar hjärnan upp fler saker som är tråkiga o får mej att se o fokusera på dom.

När jag så hade läst det där om hjärnans sökfunktion, försökte jag medvetet styra sökningen mot det som är bra. Inte alltid lätt att se att det är något bra i det som händer, men jag försökte ändå. Och efter bara ett litet tag kände jag att jag var lite gladare o såg bra o positiva signaler i min omgivning allt oftare.

Så när jag ibland klagar på vädret, vilket i sej inte går att ändra på så lätt, så försöker jag tänka...

...skönt att jag inte har värre saker att klaga på just för tillfället!

och så blir till o med detta lilla vardagliga bekymmer lite lättare att uthärda.

Hoppas ni har stor framgång med att hitta alla de fantastiska PLUS som livet erbjuder.

Många varma hösthälsningar Malin