avslappnad-hand-background

Efter semestern

Publicerat 2010-08-23 av Malin

Hej igen.

Tiden går fort när man har roligt, och det har verkligen varit en skön semester. Lite ryggont och småbesvär efter en Takomläggning, men annars känns det som Sommar!

Nu tar livet fart igen med en ny höst med jobb, skola o aktiviteter. Tillbaka till någon form av rutiner, det känns ändå väldigt bra.

För mej brukar hösten vara en period när saker hopar sej en aning. Jag vill mer än jag hinner med. Vilket kan kännas måttligt frustrerande. Jag har ofta kört huvudet lite för hårt i väggen o kommit på att jag kanske skulle bromsat lite tidigare.
När jag står där o "gnuggar bulan i pannan" brukar jag påminna mej om en bra teknik att få lite perspektiv på tillvaron, som jag fick höra berättas av en vän för ganska länge sedan. Mindmapping! Mindmap = tankekarta.

Rita dej själv i mitten på ett papper o sedan runt om dej Allt det som för närvarande ligger o jobbar i huvudet. Värdera inte vad utan skriv ner stora o små ämnen, ta med de delar som påverkar dej. Successivt kommer du kanske på fler saker som gör sej påminda, skriv ner dom också. 
Det handlar i första hand om att skapa en bild av vad som är på gång. 
Det behöver inte bli snyggt, eller konstnärligt, eller något som du visar någon annan. Det handlar om att för sitt eget öga "plocka ut" det som pågår därinne i huvudet.

När jag sedan sitter o tittar på kartan känns det oftast redan mycket bättre. Jag kan se hur mycket jag faktiskt försöker hålla i minnet, alla processer, relationer, projekt som pockar på uppmärksamhet.

Nu är det upp till mej att som på bilden i länken ovan "Göra något åt det". Jag lånar barnens färgpennor o målar lite symboler där jag behöver förtydliga mej, ringar in sådant som har olika prioritet med olika färger. Drar linjer mellan saker som hör ihop. Gör röda X över saker eller trådar som ska släppas, delegeras eller avslutas. Oftast handlar detta om saker jag tar på mej som egentligen inte är mina att göra.

När jag är klar o känner mej lite klarare i huvudet händer det att jag bara slänger kartan. Jag har ju fått lite mer perspektiv bara genom att göra den. Andra gånger behåller jag den ett tag, kanske på kylskåpet för att påminna mej om mina prioriteringar o röda X.

Ja, det här får ni gärna ta efter. 
Vill du inte lägga upp hela ditt liv på pappret så välj ett område där du behöver belysa lite tydligare för dej själv vad du håller på med. Det funkar med!

Har du nu några funderingar eller tips kring det här, hör gärna av dej med ett mail.

Ha en skön o fin höst med gott perspektiv.